Ποιος από εμάς, τα τελευταία χρόνια δεν έχει ακούσει τους όρους «brand» & «branding»; Όσοι ασχολούνται με τον κλάδο των επιχειρήσεων, σίγουρα τους χρησιμοποιούν σχεδόν κάθε μέρα. Γνωρίζουν όμως, τι ακριβώς σημαίνουν;

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε αυτές τις δύο έννοιες!

Τι είναι το Brand ?

Σύμφωνα με το American Marketing Association, «brand» ορίζεται ένα όνομα, ένας όρος, ένα σχέδιο, ένα σύμβολο ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό, το οποίο ταυτίζεται με το προϊόν ή την υπηρεσία ενός οργανισμού ή ενός ανθρώπου και το διαφοροποιεί από τα άλλα τις αγοράς.

Παλαιότερα, η επωνυμία χρησιμοποιούνταν για να ορίσει το όνομα ενός προϊόντος, μιας εταιρείας, ή μιας υπηρεσίας. Αυτό που ονομάζουμε σήμερα, «trademark». Επίσης, χρησιμοποιούνταν για να ορίσει ένα συγκεκριμένο όνομα ενός προϊόντος, το οποίο ανήκε σε ένα γενικό σύνολο προϊόντων αλλά διαφοροποιούνταν σε σχέση με το γενικό σύνολο, ως προς τα υλικά από τα οποία ήταν φτιαγμένο. Το γνωστό σε όλους «brand name».

Τι είναι το Branding ?

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ένας πελάτης το προϊόν ή την υπηρεσία που του παρέχεται. Η αίσθηση που έχει, όταν ακούει την επωνυμία μιας εταιρείας, ακόμα και οι εικόνες ή οι σκέψεις που κάνει. Σχετίζεται με τις υποσχέσεις που δίνει μία εταιρεία μέσω των προϊόντων ή των υπηρεσιών της.

Βέβαια, πολλοί, ακόμη και σήμερα, παρερμηνεύουν το σύνολο των διαδικασιών και λεπτομερειών που αυτό περικλείει, με το οπτικό κομμάτι του logo μιας εταιρείας.

Αν κάποιος ρωτούσε και ζητούσε να του εξηγήσουμε με απλό τρόπο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι  είναι η ταυτότητα αλλά και προσωπικότητα μιας εταιρείας, αν φανταστούμε ότι αυτή είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ολοένα εξελίσσεται και τροποποιείται.

Από την επώνυμία μιας εταιρείας, τον τρόπο που σχεδιάζει και ακολουθεί στρατηγικές διαχείρισης, μέχρι τα προϊόντα που πουλάει και τον τρόπο με τον οποίο συστηματικά τα προωθεί, όλα είναι branding.

Γιατί είναι σημαντικό ;

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις είναι αναμφισβήτητα πλέον πιο δυναμικός από ποτέ και συνεχώς αυξάνεται. Έτσι λοιπόν, για να μπορέσει μία εταιρεία να εδραιωθεί στον χώρο της βάσει του αντικειμένου δραστηριοποίησής της, απαιτείται να ασχοληθεί με το branding και την διαχείρισης της επωνυμίας της.

Μία εταιρεία η οποία κατορθώνει να συνδυαστεί στο μυαλό του κοινού με το προϊόν και τις υπηρεσίες της και καταφέρνει να αποτελέσει την πρώτη σκέψη του πελάτη όταν αυτός αναζητά το εκάστοτε προϊόν, τότε έχει κάνει σωστά τη στρατηγική της. Τα brands φτιάχνονται στην καρδιά του καταναλωτή.

Παράλληλα, όταν το κοινό αναγνωρίζει μία επιχείρηση μόνο από τα προϊόντα της, βάσει της μοναδικής ταυτότητας και του ύφους που τα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα της αγοράς, τότε πάλι η επιχείρηση αυτή έχει επιτύχει στον αγώνα για το ιδανικό branding.

Το branding καθορίζει την αξία μιας επωνυμίας

Η αναγνωρισιμότητα μιας επιχείρησης είναι ένας παράγοντας που επηρεάζεται από τις στρατηγικές  που θα εφαρμοστούν και φυσικά συμβάλλει στην επιτυχία της, αφού μπορεί άμεσα να μεταφραστεί ως αξία. Η καλή φήμη που υπόσχεται ένα επιτυχημένο και δυναμικό branding, είναι ο πρόλογος της αύξησης της συνολικής αξίας μιας εταιρείας, γι’αυτό άλλωστε πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να δίνεται μία οικονομική χροιά στην ίδια την επωνυμία.

Εμπιστοσύνη πελατών

Σκεφτείτε τον εαυτό σας. Ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα Χ προϊόν, αλλά πριν προχωρήσετε σε αγορά, κάνετε την καθιερωμένη έρευνα αγοράς. Όσο κι αν ψάξετε, όσες πληροφορίες κι αν λάβετε, το πιθανότερο είναι να αγοράσετε το προϊόν που αναζητάτε από μία εταιρεία που γνωρίζατε από πριν, που ξέρετε ήδη το εμπόρευμα της και είστε πλήρως ενημερωμένοι για την επωνυμία της. Με λίγα λόγια, η branding στρατηγική της εταιρείας σας έκανε να της έχετε εμπιστοσύνη.

Καλως ήρθατε στον κόσμο του Marketing

Στο σημείο αυτό, ας ξεκαθαρίσουμε πως το branding προηγείται του marketing. Αναφέρεται στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει μια εταιρεία, ενώ το marketing στις τακτικές που πρέπει να ακολουθήσει η εταιρεία για να εφαρμόσει τη στρατηγική αυτή. Εδώ, όπως έχουμε πει, όλα επηρεάζουν το στοχευμένο κοινό. Φυσικά το branding και η στρατηγική που θα ακολουθήσει μία εταιρεία, θα παίξουν άμεσα σημαντικό ρόλο στο πως θα την αντιμετωπίσουν οι πελάτες και ποια θα είναι τα αποτελέσματα στην αξία της επωνυμίας και μακροπρόθεσμα, στην επιτυχία της εταιρείας.

Σε έναν κόσμο ο οποίος κινείται γύρω από το marketing, το branding είναι η βάση για κάθε επιχείρηση.