Το Social Media Management είναι κάτι που οι επιχειρήσης αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο την καίρια σημασία του πλέον. Η τεχνολογία φέρνει συνεχώς αλλαγές στη ζωή μας, αλλά και νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. Εκτός από τις ιστοσελίδες, μία από αυτές είναι και τα social media και η σωστή / προηγμένη διαχείριση τους δεν είναι παιχνίδι.

Για αυτό άλλωστε, ένας ειδικός, o social media manager, έχει γίνει μια από τις πιο σημαντικές ειδικότητες του ψηφιακού μάρκετινγκ για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Τι σημαίνει όμως social media management και τι κάνει ένας manager ακριβως;

Αν η επιχείρησή σου λοιπόν δε χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή δεν τα αξιοποιεί στο μέγιστο, τότε χάνεις πολύτιμες ευκαιρίες.

Σήμερα λοιπόν θα δούμε γιατί αυτή η ειδικότητα είναι πολύτιμη και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται ένα σωστό Social Media Management.

Social media και επιχειρήσεις

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον κομμάτι της ζωής όλων μας και δε χρειάζεται και μεγάλη έρευνα για να το κατανοήσει κάποιος αυτό.

Θα έχεις προσέξει άλλωστε, ακόμη και σε κάποια βόλτα σου, ότι οι άνθρωποι μπαίνουν συχνά στα προφίλ τους.

Η έντονη λοιπόν χρήση των social media, τα καθιστά ένα ισχυρό μέσο επικοινωνίας για τις επιχειρήσεις.

Σε τι όμως τις βοηθούν ακριβώς;

Μια επιχείρηση μπορεί μέσα από τα Social media, να δημιουργήσει σχέσεις με το κοινό της, να ξεχωρίσει απ’ τους ανταγωνιστές, να αυξήσει την αναγνωρισιμότητά της και να βρει νέους πελάτες.

Ας αφήσουμε όμως και τα δεδομένα να μιλήσουν:

Σχετική έρευνα, έδειξε ότι το 90% των marketers, βλέπουν ότι τα social media, επηρεάζουν τις πωλήσεις των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, το ίδιο το Facebook (πλέον Meta), μας αναφέρει ότι ένας στους τρεις χρήστες, επισκέπτεται τη σελίδα μια τοπικής επιχείρησης, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.Τα κοινωνικά δίκτυα λοιπόν, φαίνεται ότι μπορούν να ενισχύσουν τη διαδικτυακή παρουσία των επιχειρήσεων και συνεπώς, να συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

Social Media Manager – Τι είναι;

Ο social media manager, είναι ο ειδικός στo social media management, την διαχείριση δηλαδή του επαγγελματικού προφίλ σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω τεχνικών και εργαλείων του social media marketing.

Ας το δούμε τώρα και με πιο απλά λόγια:

Είναι ο επαγγελματίας που έχει αναλάβει την διαχείριση social media για έναν επαγγελματικό λογαριασμό, ώστε να αναπτύξει την online παρουσία της επιχείρησης και να πετύχει τους στόχους της.

Αρκετά συχνά, χρησιμοποιεί συγκεκριμένα εργαλεία προώθησης social media ή ένα συγκεκριμένο λογισμικό και κατέχει ειδικές ψηφιακές δεξιότητες.

Μπορεί να δουλεύει σαν freelance ως ελεύθερος επαγγελματίας ή να είναι σε κάποιο digital marketing agency.

Ποια είναι τα καθήκοντα ενός social media manager;

Ο social media manager, είναι υπεύθυνος για τον αποτελεσματικό χειρισμό των επαγγελματικών λογαριασμών μιας επιχείρησης.

Τα βασικά καθήκοντα του είναι:

Δημιουργία στρατηγικής

Αν δεν υπάρχει ένα πλάνο, δεν θα καταφέρεις να υλοποιήσεις αποτελεσματικά τους στόχους της επιχείρησης σου.

Αυτό το πλάνο λοιπόν, δηλαδή την στρατηγική, την ορίζει ο social media manager.

Κάποια από αυτά που μπορεί να περιέχει:

  • Επιλογή καναλιού: Αν η επιχείρησή σου δεν έχει προφίλ ακόμη, ο manager θα επιλέξει ποιά κοινωνικά δίκτυα ταιριάζουν στην επιχείρηση σου. Π.χ Instagram, Meta, Linkedin κλπ
  • Πλάνο δημοσιεύσεων: Τι περιεχόμενο θα αναρτά η επιχείρησή σου για να ταιριάζει με το κοινό της.
  • Ύφος του brand: Σε τι ύφος θα γράφονται οι δημοσιεύσεις, την “χρωματική παλέτα” που θα ταιριάζει με το brand σου κλπ.
  • Ανάλυση ανταγωνισμού: Τι κάνουν καλά οι ανταγωνιστές σου; Πώς αξιοποιούν τα social media; Ο manager θα το ερευνήσει για να κινηθεί αναλόγως.
  • Μέτρηση και ανάλυση των δεδομένων: Μια στρατηγική, μπορεί συνεχώς να βελτιώνεται μέσα από την παρακολούθηση των δεδομένων (insights) του λογαριασμού σου.

Δημιουργία και οργάνωση περιεχομένου

Το σωστό περιεχόμενο, είναι εξαιρετικά σημαντικό για να συνδεθείς με το κοινό σου και να τραβήξεις την προσοχή του.

Σκέψου μόνο πόση πληροφορία υπάρχει στα social media και πόσες δημοσιεύσεις αντικρίζεις καθημερινά.

Ο social media manager, θα δημιουργήσει το πλάνο αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο, για την επιχείρησή σου.

Δηλαδή, το κείμενο, τα γραφιστικά (εικόνες, βίντεο) και τα hashtags που θα περιέχει η κάθε δημοσίευση.

Οργανώνει επίσης το περιεχόμενο με το λεγόμενο “ημερολόγιο περιεχομένου”, όπου δημιουργεί και δημοσιεύσει για σημαντικές εμπορικά μέρες, όπως π.χ. η Black Friday.

Διαφημίσεις

Ένα σημαντικό κομμάτι του social media marketing, είναι οι διαφημίσεις.

Ένας social media specialist, θα μπορέσει να τρέξει στοχευμένες διαφημιστικές καμπάνιες, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να τραβήξουν την προσοχή των χρηστών.

Κάθε καμπάνια, μπορεί ακόμη να έχει διαφορετικό σκοπό, ανάλογα με τους στόχους της επιχείρησης σου.

Εξοικονόμηση χρόνου

Τι εννοούμε με αυτό;

Το Social Media Management απαιτεί χρόνο. Χρόνο που θα πρέπει να δώσεις από άλλες δραστηριότητες.

Ένας ειδικός λοιπόν, μπορεί να αναλάβει όλα τα παραπάνω, ώστε εσύ να μπορέσεις να συγκεντρωθείς καθαρά στη λειτουργία της επιχείρησής σου.

Συνοψίζοντας, πλέον μπορείς να καταλάβεις ότι το Social Media Management δεν είναι κάτι το αστείο. Είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο για την σωστή προώθηση της επιχείρησης σου και πρέπει να το λάβεις πολύ σοβαρά υπόψην σου όπως και τον άνθρωπο όπου θα διαχειριστεί την εικόνα σου στα social media.

Πώς θα βρεις τον δικό σου ειδικό για την διαχείριση social media;

Πλέον ξέρεις ακριβώς τι είναι και τι κάνει ένας ειδικός στα social media.

Το επόμενο μεγάλο ερώτημα είναι:

Πώς βρίσκω τον κατάλληλο;

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ψάξεις στο Google και να βρεις ένα έμπειρο και εξειδικευμένο στο Social Media Management agency όπως η Visual Pro και να ελέγξεις άλλα προφίλ που συνεργάζονται μαζί του. Το Social Media Management είναι όπως αναφέραμε πιο πάνω από τα πιο σημαντικά στοιχεία της επιχείρισης σου γιατί θα παίζει συνεχώς καταλυτικό ρόλο στην εικόνα αλλά και στο μήνυμα που θα μεταφέρει η επιχείρηση στο χαοτικό κοινό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.