Ενδιαφέρεσαι για Κατασκευή Ιστοσελίδας με WordPress;

Σε αυτό το άρθρο θα καταρρίψουμε έναν προς έναν τους δέκα πιο διαδεδομένους μύθους για ένα από τα πιο γνωστά CMS, δηλαδή το WordPress.

Βάσει εμπειρίας μπορούμε να εγγυηθούμε ότι με την κατασκευή ιστοσελίδας με WordPress μπορείτε να επιτύχετε σπουδαία πράγματα με τον ιστότοπο σας.

Επίσης, θα διαψεύσουμε διάφορες παρερμηνείες, “fun facts” και ψέματα, μερικά από τα οποία μπορεί να σας γέμιζαν με αμφιβολίες ή να σας εμπόδιζαν να δοκιμάσετε το WordPress και να ανακαλύψετε τις άπειρες δυνατότητες του.

1. Κατασκευή Ιστοσελίδας με WordPress είναι μόνο για blogs

Το WordPress είναι ένα ισχυρό εργαλείο κατασκευής ιστοσελίδων κάθε είδους. Υποστηρίζει το 43% όλων των sites στο Διαδίκτυο και όπως καταλαβαίνετε πολλά από αυτά δεν είναι blogs.

Το WordPress δημιουργεί εταιρικά e-shops, eCommerce, ηλεκτρονικά περιοδικά και πολλά άλλα. Χρησιμοποιείται από διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς καθώς και από πολλές εταιρείες του Fortune 500.

Το WooCommerce (WP plugin eCommerce), είναι πλέον η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο (ακόμα και από το Shopify).

2. Το WordPress δεν είναι ασφαλές

Το WP είναι πολύ ασφαλές CMS. Δέχεται μεγάλο αριθμό απειλών εξαιτίας της δημοτικότητας του και όχι επειδή είναι ευάλωτο στις επιθέσεις. Η τεράστια κοινότητα του WordPress το τροφοδοτεί σχεδόν καθημερινά με ενημερώσεις πυρήνα και ασφαλείας, plugins και themes updates. Οπότε όπως καταλαβαίνετε, η κατασκευή ιστοσελίδας με WordPress δεν είναι μόνο μια ασφαλής στρατηγική, αλλά μια σωστή στρατηγική.

Έτσι, ο κυριότερος λόγος των επιτυχημένων επιθέσεων είναι επειδή διάφοροι χρήστες του αμελούν να κάνουν τις απαραίτητες ενημερώσεις ασφαλείας ή χρησιμοποιούν σύντομους και εύκολους κωδικούς.

Η ασφάλεια του ίδιου σας του WordPress ξεκινά από εσάς τους ίδιους. Πρέπει να διατηρείτε το WP core, τα themes και τα plugins σας ενημερωμένα ανά πάσα στιγμή. Να έχετε έξυπνους και σύνθετους κωδικούς ασφαλείας και να λαμβάνετε τακτικά backup.

Λόγω ότι το hosting (φιλοξενία) είναι πολύ σημαντικό για την σωστή λειτουργία του WP, είναι αναγκαίο να βρείτε έναν Hosting Provider που να παρέχει αυτοματοποιημένες ενημερώσεις χωρίς να σπάει το site σας και να εκτελεί μια δέσμη ενεργειών για την περαιτέρω ισχυροποίηση της ασφάλειας.

3. Το WordPress δεν υποστηρίζει e-commerce

Το WordPress από μόνο του δεν διαθέτει τη δυνατότητα προσθήκης καλαθιού αγορών.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά WordPress plugins που προσθέτουν την λειτουργικότητα ηλεκτρονικού εμπορίου σε αυτό. Το πιο δημοφιλές από αυτά είναι το Woocommerce, με το οποίο έχουν φτιαχτεί περισσότερα από το 25% των e-commerce sites στον κόσμο.

4. Έχει πολύ περιορισμένη υποστήριξη

Μια άλλη κοινή ανησυχία είναι ότι εφόσον διατίθεται δωρεάν για να το χρησιμοποιήσετε, δεν θα υπάρχει και κανείς να σας βοηθήσει εφόσον χρειαστείτε κάποια υποστήριξη.

Αυτό δεν ισχύει. Το WordPress έχει μια μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών, σχεδιαστών, μεταφραστών και τεχνικών υποστήριξης, που έχουν δημιουργήσει το WordPress Codex, μια εκτενέστατη τεκμηρίωση.

Ακόμη υπάρχει μια ενεργή κοινότητα (forum) όπου μπορείτε να κάνετε τις ερωτήσεις σας δωρεάν και να λάβετε βοήθεια από άλλους χρήστες του WordPress.

5. Είναι δωρεάν, άρα χαμηλής ποιότητας

Ο κώδικας πίσω από το WordPress είναι ασφαλής, σταθερός, φιλικός προς τους προγραμματιστές, ανοιχτός και δωρεάν.

Είναι ένα σύστημα δημοσίευσης ψηφιακού περιεχομένου τελευταίας τεχνολογίας με εύχρηστο περιβάλλον εργασίας. Παράγει websites υψηλής αισθητικής, λειτουργικότητας και προσβασιμότητας.

Για αυτό είναι εξαιρετικά δημοφιλές και πολύ πιο προηγμένο από τα υπόλοιπα CMS λογισμικά στον κόσμο. Το WordPress χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο, όπως το CNN, την Microsoft, την Adobe και τους New York Times

6. Όλοι οι WP ιστότοποι μοιάζουν μεταξύ τους

Το WordPress χρησιμοποιεί templates που ελέγχουν και διαφοροποιούν την οπτική εμφάνιση κάθε ιστότοπου. Υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά δωρεάν ή premium θέματα. Έχοντας πλούσιες επιλογές προσαρμογής, μπορείτε να αλλάξετε τα χρώματα, την διάταξη περιεχομένου, οπτικά εφέ, και να διαμορφώσετε τον WP ιστότοπο σας ακριβώς όπως εσείς θέλετε και σας αρέσει.

7. Μη αξιόπιστα plugins

Για να επεκταθεί η λειτουργικότητα και η δημιουργικότητα στην κατασκευή ιστοσελίδας με WordPress, τα plugins είναι απαραίτητα καθώς θα ήταν από δύσκολο έως αδύνατον χωρίς αυτά. Όμως δεν είναι όλα τους αλάνθαστα. Για αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε αναξιόπιστα plugins με κενά ασφαλείας, ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό κώδικα ή κακή υποστήριξη. Προτιμήστε όσα έχουν μεγάλο αριθμό σε downloads, πολλές και εξαιρετικές αξιολογήσεις και γρήγορη υποστήριξη.

Επίσης, κάτι εξίσου σημαντικό είναι να μην προσθέτετε plugins στα τυφλά, γιατί έτσι θα μειώσετε την απόδοση της ιστοσελίδας σας, θα είστε πιο επιρρεπείς σε σφάλματα και αυξάνετε ιδιαίτερα τους κινδύνους ασφαλείας. Για αυτό θα πρέπει να γίνει ενδελεχή έρευνα πριν εγκατασταθεί οτιδήποτε.

8. Οι ιστοσελίδες σε WP έχουν αργή απόκριση

Ένας ακόμη λόγος που πρέπει να σκεφτείτε την κατασκευή ιστοσελίδας με WordPress, είναι οτι χρησιμοποιεί τα καλύτερα πρότυπα διασφαλίζοντας έτσι την ταχύτητα του στη ρύθμιση και τη χρήση του. Οι βέλτιστες πρακτικές κωδικοποίησης του, το καθιστούν ιδιαίτερα φιλικό με τις μηχανές αναζήτησης.

Οι αργές ταχύτητες φόρτωσης, όπως αναφέραμε πιο πάνω, συνδέονται με αναξιόπιστα και κακώς κωδικοποιημένα plugins και με παρόχους φιλοξενίας όπου δεν έχουν σωστά ενημερωμένο τον server τους.

Τo άνευ ορίου hosting σημαίνει υπερ-φορτωμένους servers, χωρίς απομόνωση πόρων και αρχείων, χωρίς εξειδικευμένο web server, caching σύστημα και υποστήριξη.

Όλα αυτά προκαλούν ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες φόρτωσης, διακοπές λειτουργίας και είναι ευάλωτα σε κινδύνους ασφαλείας.

9. Δεν κάνει για sites υψηλής επισκεψιμότητας

To WordPress χρησιμοποιείται ευρέως από το μεγαλύτερο ποσοστό ιστοσελίδων παγκοσμίως καθώς και από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε διάφορους τομείς όπως του θεάματος, της μόδας, των ΜΜΕ κ.α.

Δεδομένου ότι το WordPress είναι μια αυτο-φιλοξενούμενη πλατφόρμα, είστε οι κύριοι υπεύθυνοι για την απόδοσή του και καθώς μεγαλώνει η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να επεκτίνετε τους διαθέσιμους πόρους του hosting σας αναβαθμίζοντας το πακέτο παροχής ή της υπηρεσίας που λαμβάνετε έτσι ώστε να εξασφαλίζετε την άρτια λειτουργία του όσον αφορά τους χρόνους φόρτωσης των δεδομένων του.