Το Email Marketing δεν είναι απλά σημαντικό, είναι βασικό θεμέλιο για κάθε επιχείρηση. Αυτή την στιγμή ο οργανισμός Radicati υπολογίζει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 4 δις χρήστες email και το νούμερο αυτό αναμένεται να φτάσει τους 4,371 δις χρήστες μέχρι το τέλος του 2023.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης – την ίδια στιγμή το Facebook στην επίσημη σελίδα του, μας λέει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τουλάχιστον κάποια από τις υπηρεσίες του (Facebook, Instagram, Messenger, Whats-App), φτάνουν συνολικά τους 2,7 δις χρήστες.Κάτι επίσης εντυπωσιακό είναι τα μηνύματα που στέλνονται καθημερινά μέσω email. Στέλνονται 293 δις μηνύματα email κάθε ημέρα, ενώ μέχρι το 2023 το νούμερο αυτό θα ανέβει στα 347 δις ! Ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό είναι αυτό της οργανικής απήχησης (όχι πληρωμένης) στο Facebook (πόσοι άνθρωποι δηλαδή θα δουν μια δημοσίευση μας). Η πλατφόρμα του Buffer, υπολογίζει ότι η μέση οργανική απήχηση κάποιου post στο facebook, είναι περίπου στο 6% του συνόλου των ακολούθων της σελίδας.

Συγκρίνοντας το νούμερο αυτό με τον μέσο όρο των emails που στέλνονται παγκόσμια, που είναι στο 20,81% (πόσοι άνθρωποι δηλαδή άνοιξαν και είδαν το email μας), βλέπουμε την διαφορά και την δυναμική του email.

Όταν στηρίζετε την στρατηγική σας μόνο στα Social Media είστε ευάλωτοι στις ορέξεις του κάθε Mark Zuckerberg ή του Elon Musk. Τα Facebook / Instagram και το Twitter δεν σας ανήκουν, σας φιλοξενούν. Μην το ξεχνάτε αυτό.

Αν θέλετε να επενδύσετε, καλύτερα να το κάνετε στο δικό σας οικόπεδο και όχι σε ένα νοικιασμένο!

Μια λίστα με email είναι δική σας. Σας ανήκει. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμη με τους λόγους που χρειάζεται να αναπτύξετε το email marketing. Θεωρούμε ότι με τα παραπάνω πήρατε μια ιδέα.

Δεν είμαστε από αυτούς που θα σας πουν να φύγετε από το Facebook και τα υπόλοιπα Social. Το αντίθετο! Όλα τα κανάλια μάρκετινγκ παίζουν τον δικό τους ρόλο. Όμως εάν ακόμα δεν έχετε συμπεριλάβει ακόμα το email στην στρατηγική marketing της επιχείρησης σας, μην το καθυστερείτε – απλά κάντε το!

Εγγραφή σε μια πλατφόρμα Email Marketing

Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Εάν θέλετε να κάνετε αποτελεσματικό email marketing θα πρέπει να κάνετε εγγραφή σε μια Online πλατφόρμα με τέτοιες υπηρεσίες.

Από εκεί θα γίνεται όλη η δουλειά. Η συλλογή και αποθήκευση των email, η παρακολούθηση των στατιστικών, το tracking των μηνυμάτων, η δημιουργία αυτοματισμών, και πολλά άλλα.

Στην ερώτηση:

Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το Gmail, το Yahoo, το Outlook ή το Hotmail, για να στέλνω email;

Η απάντηση είναι «Όχι δεν μπορείτε».

Και για να είμαστε πιο ακριβείς, μπορείτε αλλά θα έχετε προβλήματα!

Για παράδειγμα, όσον αφορά το Gmail που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι – γνωρίζετε ότι έχει όριο στην ημερήσια αποστολή και λήψη email τα 500 email;

Εάν καλύψετε το όριο αυτό, ο λογαριασμός σας κλειδώνει και μπορείτε να στείλετε νέο email την επόμενη ημέρα.

Το ίδιο ισχύει και για το Yahoo ενώ το Hotmail έχει ως όριο τα 300 email.

Ο λόγος που οι πάροχοι email (gmail, yahoo, κλπ.), το κάνουν αυτό, είναι για την αποφυγή Spam.

Επίσης όταν στέλνετε από το Gmail, δεν σας δίνει καμία δυνατότητα παρακολούθησης των email που στέλνονται.

Δεν ξέρετε πόσοι άνοιξαν το email σας, πόσοι έκαναν click ή επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα σας.

Όλες αυτές τις πληροφορίες τις έχετε εύκολα διαθέσιμες από μια “πλατφόρμα Email Marketing”.

Εάν λοιπόν βλέπετε σοβαρά το Email Marketing, θα πρέπει να κάνετε την εγγραφή σας σε μια τέτοια πλατφόρμα. Το κόστος τους κυμαίνεται μεταξύ 10-20€ για 2000 διευθύνσεις email, και ανεβαίνει ανάλογα όσο αυξάνονται τα email στην λίστα σας.

Χτίστε μια Λίστα με email

Για να στείλουμε μηνύματα email – χρειαζόμαστε διευθύνσεις email (λογικό). Πώς όμως θα τις βρούμε; Καταρχάς να κάνουμε κάτι ξεκάθαρο από την αρχή.

Ποτέ μα ποτέ ΜΗΝ αγοράσετε έτοιμες λίστες email. Θα βλάψετε σοβαρά την φήμη, την εικόνα και την δυνατότητα σας ως αποστολείς να στείλετε ξανά email στο μέλλον.

Πέρα από τον κανονισμό GDPR που θα σας κοστίσει Νομικά, υπάρχει το πρακτικό μέρος όπου τα email μπορεί να είναι ψεύτικα, ενώ όσα παραδοθούν το πιθανότερο είναι να βρεθούν στα SPAM, γιατί εκεί θα τα στείλουν οι παραλήπτες τους (δεν σας ξέρουν). Αυτό σίγουρα δεν το θέλετε γιατί εάν το ποσοστό των παραληπτών που χαρακτηρίσουν ως SPAM τα email σας είναι υψηλό, τότε σχεδόν σίγουρα και όλα τα μελλοντικά σας email θα οδηγούνται στα spam. Απλά ΜΗΝ το κάνετε.

Υπάρχει καλύτερος τρόπος

Ο τρόπος αυτός είναι να ζητήσετε την άδεια τους! Εδώ θα πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος, να αφήσει οικειοθελώς το email του ώστε να λαμβάνει το Newsletter σας, τις προσφορές σας, κλπ.

Πώς θα το πετύχουμε αυτό;

3 βήματα:

  1. Σχεδιάστε κάτι που μπορείτε να δώσετε δωρεάν (opt-in offer), πχ. ένα eBook, ένα εκπτωτικό κουπόνι, μια δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία, την συμμετοχή σε κάποιον διαγωνισμό κτλ.
  2. Φτιάχνετε ένα Landing Page στην ιστοσελίδα σας (εκεί κάποιος θα βρει όλες τις πληροφορίες – και θα αφήσει το email του σε μια φόρμα για να λάβει την δωρεάν «προσφορά» σας από το προηγούμενο βήμα).
  3. Κάνετε εγγραφή σε μια πλατφόρμα email marketing (το είδαμε παραπάνω).

Εάν όλα αυτά σας φαίνονται ιδιαίτερα περίπλοκα ή απλά δεν έχετε τον χρόνο και την διάθεση που απαιτείται, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια εταιρία όπως η Visual Pro όπου θα αναλάβει να φτιάξει με τον πλέον σωστό και λειτουργικό τρόπο την δική σας email λίστα ώστε να ξεκινήσετε την Email Marketing στρατηγική σας.